Livsstil, Nyheder, Oplevelser

Lystfiskeri har oplevet en nedadgående popularitet som hobby

fiske ved stranden

Mange tænker på en storrygende, gammel og lidt bister mand i waders, når de hører ordet lystfisker. Det er naturligvis en fordom, men det kan alligevel ikke benægtes, at langt størstedelen af dansk lystfiskerforening er netop ældre mænd. Det er mænd, der nyder naturen og stilheden, og som har tid til at tage ud for at sidde helt alene og fiske i længere tid adgangen. Hobbyen bør dog heller ikke forklejnes blandt unge drenge, men det er måske netop der, det er ved at glippe. Lystfiskerforeningen har nemlig et stadig nedadgående medlemstal, og hvis det til sidt kun er de førnævnte bistre mænd, der holder kunsten i hævd, overlever den ikke meget længere end de gør.

Derfor svinder hobbyen

Hvor unge drenge førhen har været ude med forældre, bedsteforældre eller lignende for at lære at fiske, så sidder de nu hellere limet til skærmen derhjemme, og det er måske netop der, vi skal finde kilden til lystfiskeriets stadig nedadgående popularitet. Som det skal forstås på lystfiskerforeningen og andre fællesskaber med interesse i lystfiskeriets fortsættelse, er det i hvert fald ikke fordi, der ikke er blevet forsøgt fra deres hånd. Særligt i de senere år, er der nemlig blevet gjort mere og mere for at få unge og kvinder til at føle sig velkomne i hobbyen, men indflydelsen er uvis.

Hvis du synes, at det er ærgerligt, kan du heldigvis nemt gøre noget ved det. Køb en smule fiskegrej fra en side som www.topgrej.dk, grib en ven og kør mod det nærmeste fiskested. Der skal grundlæggende ikke mere til, om end du naturligvis kan nyde godt af et fisketegn og en bredere forståelse for teorien senere henne ad vejen. Netop det med fiskegrej ender dog også ofte med at blive en forhindring for særligt de yngre og mere uerfarne inden for hobbyen. Det er ikke nemt at overskue, hvilken fiskestang, man bør købe, hvad fordelen ved alt det forskellige fiskegrej er, og hvorvidt man selv kan lave blink, eller bør købe det hel fra professionel hånd.

fiskekrog
Aerial view of tackle box on the ground

Start småt

Det kan alt sammen virke en smule overvældende for en ung, interesseret lystfisker. Hvis du har det på samme måde, kan det derfor være beroligende at få at vide, at alt det fiskegrej ikke behøver at have et centralt fokus. Du kan sagtens vælge at købe ganske skrabet ind og først senere få alt det spændende og sjove fiskegrej, som du uvægerligt vil komme til at høre om, hvis du færdes med andre lystfiskere. På den måde kan du også finde ud af, hvilken slags lystfisker du er. Nogle er på jagt efter den størst og bedste fangst, mens andre er mindst lige så interesserede i teorien og deres specielle fiskegrej. Man kan næsten få på fornemmelsen, at den slags lystfiskere kun fisker for at bekræfte deres teorier og håndværk. Langt størstedelen nyder dog bare det terapeutiske ved at fiske. Hvis du bliver bidt af hobbyen, vil du næsten utvivlsomt sidde og overveje, hvorfor du i så lang tid foretrak skærmen fremfor søens spejlblanke overflade.